Linecké zlepované pečivo
200 g Hera
300 g hladká múka
100 g práškový cukor
2 žĺtka
citrónová kôra
ľubovoľný džem na zlepovanie
V miske vymiesime z Hery, hladkej múky, žĺtok, práškového cukru a citrónovej kôry cesto, ktoré dáme do chladničky na 4 hod. stuhnúť. Potom ho vyvaľkáme asi na 1,5 mm hrubý plát, z ktorého vykrajujeme pomocou formičiek tvary (viď na obrázku).
Príklad: ak máme formičku v tvare mesiaca, musíme mať aj takú istú, ale malú. S veľkou formičkou vykrojíme 2x mesiac a do jedného z nich vykrojíme stred pomocou malého mesiaca. Takto pracujeme so všetkými formičkami. Ak chceme malé zlepované, musíme vykrojiť 2x mesiac s malou formičkou.
Takto vykrojené tvary dávame na plech s papierom na pečenie a pečieme asi 3 - 5 min. (pokiaľ nebudú zlatohnedé) pri teplote 200°C. Necháme aspoň 3 hod. vychladnúť, a potom s rôznymi džemami zliepame dokopy (rovnaké tvary).
Čas: 70 min.