Smotanová hríbová polievka
400 g čerstvé na kocky nakrájané hríby
(môžu byť aj mrazené)
1 väčšia cibuľa
250 ml smotana 33%
soľ, mleté čierne korenie
700 g zemiaky
5 ks celé čierne korenie
3 ks nové celé korenie
2 ks bobkový list
ocot
Hríby dáme variť do 3 l vody spolu s ošúpanou cibuľou. Pridáme celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni, pokiaľ hríby nezmäknú (asi 30 min.).
Medzitým si ošúpeme zemiaky, nakrájame ich na väčšie kocky a dáme variť do osolenej vriacej vody. Varíme domäkka. Keď sú hríby uvarené, pridáme smotanu a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a troškou octu.
Servírujeme s uvareným vajcom, varenými zemiakmi, opečeným plátkom hríba a rukolou.
Čas: 40 min.