Vianočné mäkké medovníky
Cesto:
650 g hladkej múky
400 g kryštálového cukru
150 g medu
4 vajcia
3 ČL mletej škorice
1 PL sódy bikarbóny
Ostatné:
vlašské orechy na ozdobu
1 vajce (na potieranie)
Vajcia, med a cukor vyšľaháme do peny. Pridáme ich k múke, mletej škorici a sóde bikarbóne. Všetko spolu dobre premiešame a vymiesime na tuhé, hladké cesto, ktoré sa nelepí. Tento pracovný postup zaručí, že medovníky budú mäkké a dajú sa jesť hneď na druhý deň.
Keď máme cesto vymiesené, dáme ho na 1 hod. odpočinúť do chladničky, a potom ho vyvaľkáme do hrúbky asi 0,5 cm. Pomocou formičiek vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré dávame na vymastený plech a potierame rozšľahaným vajcom.
Na vrch dáme kúsok vlašského orechu. Takto pripravené medovníky pečieme v rozohriatej rúre na 200°C asi 5 min. resp. do zlatohneda (čas pečenia závisí od typu rúry).
Medovníky uskladňujeme v krabici, najlepšie pri 10 - 15°C (v špajzi).
Čas: 70 min.