Parené buchty s orechmi
300 g hrubej múky, 50 g polohrubej múky, soľ, 20 g droždia, 2 dcl mlieka, 2 lyžičky kryšt. cukru, 1 vajce, 100 g sušených sliviek, 100 g orechov a 100 g práškového cukru na posypanie, 250 g masla na poliatie
Ako na to:Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, zalejeme ho vlažným mliekom rozmiešaným s cukrom a necháme vykysnúť. Potom pridáme vajce a vypracujeme hladké cesto tak, aby sa nelepilo na varechu. Prikryjeme obrúskom a necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame na štvorce. Na každý štvorec položíme jednu sušenú slivku, okraje cesta dobre spojíme a necháme podkysnúť.
Na dno hrnca dáme vodu, vložíme paráčik potretý olejom a keď voda vrie, poukladáme naň vykysnuté buchty, prikryjeme a paríme asi 10 minút. Pred parením každú buchtu prepichneme ihlicou.
Uvarené buchty vyberieme a potrieme roztopeným maslom. Podávame posypané zomletými orechmi premiešanými s cukrom a poliate rozohriatym maslom.