Silvestrovská kapustnica s údeným
1 cibuľa
1 ks údené bravčové koleno
750 g bravčová krkovička s kosťou
2-3 strúčiky cesnaku
soľ, mleté čierne korenie, celé čierne korenie (5 bobúľ)
3 l kyslej vody z kapusty (kapustnica)
200 g kyslá kapusta
1 kg zemiaky
Vodu z kapusty dáme do väčšieho hrnca, pridáme kyslú kapustu, celé čierne korenie, umyté mäso a koleno, očistenú a ošúpanú cibuľu. Privedieme k varu. Potom už polievku varíme pozvoľna na miernom ohni.
Zemiaky si umyjeme a zbavíme šupky. Nakrájame na väčšie kocky a dáme variť do osolenej vody domäkka.
Polievka je hotová vtedy, keď bude mäso mäkké (ľahko sa bude trhať a bude sa ľahko žuť). Kapustnicu dochutíme soľou a pretlačeným cesnakom. Ak je málo kyslá, pridáme citrón. Ak je moc kyslá, pridáme vodu a necháme prevrieť.
Podávame s varenými zemiakmi a chlebom.
Čas: 90 min.