Kysnutá maková bábovka
500 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, soľ, 150 g masla, 3 žĺtka
Kvások: 2 dcl mlieka, 1 lyžička kryšt. cukru, 20 g droždia
Plnka: 2 dcl vody, 80 g kryšt. cukru, 1 lyžička mletej škorice, citrónová šťava, 150 g maku, 30 g masla
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.
Do misy preosejeme múku, cukor a soľ, premiešame, pridáme vlažné roztopené maslo, žĺtka, vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika, potrieme vychladnutou plnkou, stočíme, vložíme do vymastenej bábovkovej formy a upečieme vo vyhriatej rúre. Ešte teplú bábovku vyklopíme a posypeme cukrom.
Plnka: Z vody, cukru, mletej škorice a citrónovej šťavy uvaríme sirup. Do vriaceho sirupu nasypeme zomletý mak, pridáme maslo a za stáleho miešania necháme zovrieť.