Tvarohový koláč
400 g polohrubej múky, na hrot noža soli, 200 g masla, 3 žĺtka, 1 lyžica kyslej smotany, vajce na potretie, práškový cukor na posypanie
Tvarohová plnka: 1 kg tvarohu, 1 balíček vanilínového cukru, 50 g hrubej múky, 100 g hrozienok, 3 bielka
Múku so soľou preosejeme na dosku, pridáme stuhnuté maslo postrúhané na hrubšom strúhadle, žĺtka, smotanu a zamiesime hladké cesto, ktoré rozdelíme napoly.
Jednu polovicu cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske, dáme na plech, potrieme plnkou a prikryjeme druhou polovicou vyvaľkaného cesta. Cesto popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečený a vychladnutý koláč pokrájame a posypeme cukrom.
Tvarohová plnka: Tvaroh prelisujeme alebo zomelieme, pridáme vanilínový cukor, múku, hrozienka a premiešame. Nakoniec primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov.