Rejtéše

Potrebujeme: Rejtéše

Pre 5 osôb
750 g hladkej múky
mlieko podľa potreby
1 čaj. lyžička soli

Po rozvaľkaní cesta
olej alebo roztopená bravč. masť
kryštálový cukor

Po upečení
olej alebo roztopená bravč. masť
kryštálový cukor

Ako na to:

Do väčšej misky alebo priamo na dosku nasypeme múku a soľ a prilievame mlieko tak, aby nám po vymiesení vzniklo cesto. Vymiesené cesto rozdelíme na dve polovice a každú z nich na 4 časti. Jednotlivé kúsky postupne rozvaľkáme na priemer asi 20 cm a hrúbku okolo 7 mm a jemne potrieme olejom/masťou a pocukríme (nie veľa, len tak pomedzi prsty). Poskladáme do balíčka a znovu rozvaľkáme na pomúčenej podložke. Dbáme však na to, aby sme pred pečením nemali na rejtéši zbytočnú múku, ktorá by počas pečenia horela. Balíček rozvaľkáme (priemer 20 cm a hrúbka 7 mm) a dáme piecť na klasický šporák alebo kovovú platničku. Po upečení jednej strany rejtéš otočíme. Oheň nesmie byť príliš prudký a ak nám prihorí na šporáku múka, alebo cukor, musíme ju odstrániť. Po upečení potrieme rejtéš olejom/masťou a posypeme kryšt. cukrom. Rozkrojíme na 4 časti a podávame teplé, alebo vychladnuté. Vhodné sú ako druhé jedlo, napr. po sýtej polievke (fazuľová, šošovicová,...).

Fotogaléria k receptu

05.01.2014 | autor:

Podobné recepty