Šošovicová polievka s klobásou
200 g šošovice, 200 g domácej klobásy, 300 g zemiakov, 1 bobkový list, soľ, 1 lyžička cukru, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, olej, 2 lyžice hladkej múky, 2 dcl kyslej smotany, ocot
Ako na to:Šošovicu preberieme, opláchneme a namočíme do studenej vody na niekoľko hodín. Potom ju dáme variť spolu s klobásou.
K polomäkkej šošovici pridáme očistené zemiaky pokrájané na malé kocky, bobkový list, soľ a cukor. Očistenú cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno, opražíme v rozohriatom oleji, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku, ktorú cez sitko vlejeme do uvarenej šošovice a spolu povaríme ešte 10 minút.
Nakoniec zahustíme smotanou a ochutíme octom. Klobásu vyberieme, pokrájame na kolieska a vložíme späť do polievky.