Držková polievka
500 g držiek, soľ, 40 g masti, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, 100 g koreňovej zeleniny, 1 lyžička mletej červenej papriky, 1 lyžica oleja, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, majorán
Ako na to:Držky veľmi dôkladne umyjeme v niekoľkých vodách, potom ich vytrieme soľou a znova dobre umyjeme. Prvý raz ich varíme 30 minút a vodu z prvého varenia vylejeme. Potom držky vložíme do čistej osolenej vody, uvedieme do varu a varíme 2 až 3 hodiny do mäkka.
Na masti speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme múku, opražíme, zalejeme trochou vývaru z držiek, dobre premiešame a povaríme. Potom pridáme zvyšný vývar, uvarené pokrájané držky spolu s očistenou pokrájanou koreňovou zeleninou, mletú červenú papriku rozmiešanú v oleji, mleté čierne korenie a všetko spolu dovaríme.
Nakoniec polievku dochutíme rozotreným cesnakom a majoránom.