Teľacia hruď plnená žemľovou plnkou
1 kg teľacej hrude, soľ, maslo
Plnka: 3 žemle, 2 dcl mlieka, 100 g prerastenej údenej slaniny, 1 cibuľa, soľ, tymian, 2 vajcia, zelená petržlenová vňať
Z hrude vytiahneme rebrové kosti, urobíme do nej kapsu, zvnútra aj zvonka osolíme, naplníme plnkou a zašijeme. Pripravenú hruď vložíme do pekáča na rozohriate maslo, opečieme z oboch strán, podlejeme vriacou vodou, prikryjeme a upečieme vo vyhriatej rúre domäkka. Počas pečenia hruď obraciame a polievame vypečenou šťavou. Upečenú hruď vyberieme z pekáča, pokrájame a polejeme šťavou.
Plnka: Žemle pokrájame na kocky a polejeme vriacim mliekom. Slaninu pokrájame na kocky, vyškvaríme, pridáme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a opražíme dočervena.
Žemle polejeme opraženou cibuľou a slaninou, osolíme, posypeme tymianom, pridáme žĺtka, nasekanú zelenú petržlenovú vňať a dobre vypracujme. Nakoniec do plnky zľahka zamiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov.