Špagety carbonara
4 vajcia
2 dcl smotana 33%-ná
150 g oravská slanina
100 g parmezán strúhaný
400 g špagety
1 strúčik cesnaku
soľ, mleté čierne korenie
1 PL olivového oleja
Slaninu nakrájame na pásiky a do zlata orestujeme na suchej panvici. Medzitým v miske do peny vyšľaháme celé vajcia, smotanu, 1/2 parmezánu a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Keď je slanina hotová, dáme ju na suchú utierku, ktorá vpije nadbytok tuku a slanina bude tak chrumkavejšia.
Špagety varíme vo vriacej osolenej vode asi 7 min. (podľa typu). Za občasného miešania varíme do al dente (na skus - v strede cestoviny je malá surová bodka).
Na 1 PL olivového oleja do zlata orestujeme nadrobno nasekaný cesnak. Pridáme scedené špagety a krátko ich orestujeme. Pridáme vajcia so smotanou a za stáleho miešania krátko ohrejeme. Podávame so slaninou a nastrúhaným parmezánom.
Čas: 30 min.