Orieškové šišky
1 tobolka vanilky, 200 g masla, 100 g prášk. cukru, 2 žĺtka, štipka soli, 300 g hladkej múky, 100 g pomletých lieskových orieškov, 1/2 šálky prášk. cukru, 150 g ríbezľovej marmelády
Ako na to:Tobolku vanilky pozdĺžne prerežeme a vyškrabeme dreň. Maslo, cukor, žĺtka, vanilkovú dreň a soľ zmiesime na doske, pridáme preosiatu múku, lieskové oriešky a vypracujeme krehké cesto. Zabalíme ho do alobalu a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Z cesta ušúľame dlhý valec a pokrájame ho na rovnaké diely, z ktorých urobíme guľky. Do každej guľky rúčkou varešky vyhĺbime jamku.
Šišky uložíme na plech a pečieme 12 až 15 minút na prostrednej priečke rúry. Upečené šišky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke a posypeme prášk. cukrom.
Zohrejeme marmeládu, nahladko vymiešame a naplníme ňou jamky v šiškách. Marmeládu necháme 1 až 2 dni schnúť, potom šišky uložíme do škatule.