Syrový závin
400 g syra eidam, 1 mikroténové vrecúško, 2 smotanové syry, 1/8 masla, 100 g šunky, 150 g liptovskej salámy, 2 vajcia, 1 lahôdková cibuľka, soľ, pažítka alebo petržlenová vňať, rajčiaky a čerstvé uhorky na obloženie
Ako na to:Syr eidam vcelku vložíme do mikroténového vrecúška, ktoré dobre uzavrieme niťou. Vložíme ho do vriacej vody asi na 20 minút, až kým syr úplne zmäkne. Vláčny syr z vrecúška vyberieme a na doske rozvaľkáme do obdĺžnika.
Smotanové syry vymiešame s maslom, pokrájanou šunkou, salámou, vajcami uvarenými natvrdo a pokrájanými na kocky. Pridáme nakrájanú cibuľku, osolíme a nakoniec primiešame nadrobno nakrájanú pažítku alebo posekanú petržlenovú vňať.
Pripravenou plnkou natrieme vychladnutý vyvaľkaný syr a zvinieme do závinu. Závin zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky. Dobre schladený závin (bez alobalu) pokrájame na plátky. Podávame s pečivom.