Lekvárové buchty
400 g polohrubej múky, soľ, 250 g masla, 3 žĺtka, slivkový lekvár, maslo na potretie
Kvások: 2 dcl mlieka, 2 lyžičky prášk. cukru, 20 g droždia
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorých necháme vykysnúť do preosiatej múky. Pridáme soľ, vykysnutý kvások, postrúhané maslo, žĺtka a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a pokrájame na obdĺžniky. Na každý obdĺžnik dáme kôpku lekváru, pevne spojíme a sformujeme na buchtu.
Poukladáme na vymastený plech, boky potrieme roztopeným maslom, aby sa buchty nezlepili, necháme ešte trocha podkysnúť a upečieme vo vyhriatej rúre.