Šišky

Potrebujeme:

600 g polohrubej múky, soľ, 100 g prášk. cukru, 3 žĺtka, citrónová kôra, 60 g masla, 2 lyžice rum, 3 dcl mlieka, masť alebo olej na vyprážanie, lekvár
Kvások: 1 dcl mlieka, 30 g prášk. cukru 30 g droždia

Ako na to:

Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie s troškou cukru a necháme ho vykysnúť.
Do misky preosejeme múku so soľou a prášk. cukrom. Pridáme žĺtka, postrúhanú citrónovú kôru, rozpustené (nie však horúce) maslo, rum, mlieko a vykysnutý kvások. Všetko dobre vypracujeme a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Cesto rozvaľkáme na múkou posypanej doske, na hrúbku asi 2 cm a okrúhlou formičkou alebo pohárikom vykrajujeme šišky, ktoré necháme ešte nakysnúť. Potom vyprážame v horúcom oleji alebo masti po oboch stranách.
Hotové šišky posypeme prášk. cukrom a ozdobíme lekvárom.

02.03.2014

Podobné recepty