Boršč
100 g cvikly, 300 g hovädzieho mäsa z hrude, soľ, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, olej, 200 g bielej hlávkovej kapusty, 100 g mrkvy, 100 g zeleru, 3 bobkové listy, mleté čierne korenie, 4 lyžice rajčiakového pretlaku, ocot, 200 g kyslej smotany
Ako na to:Cviklu umyjeme, uvaríme domäkka, opláchneme studenou vodou a ošúpeme. Umyté mäso dáme variť do studenej osolenej vody. Keď je takmer mäkké, vyberieme ho, pokrájame a vložíme späť do vývaru.
Cibuľu a cesnak očistíme, pokrájame nadrobno a opražíme v rozohriatom oleji. Pridáme uvarenú cviklu pokrájanú na rezance, očistenú pokrájanú kapustu, mrkvu a zeler, bobkové listy, mleté čierne korenie, rajčiakový pretlak a všetko spolu udusíme domäkka.
Udusenú zeleninu vložíme do vývaru a spolu s mäsom varíme ešte 10 minút. Nakoniec podľa chuti okyslíme octom. Podávame s kyslou smotanou.