Jablčník z kysnutého cesta
500 g polohrubej múky, 25 g droždia, 2 žĺtky, 3 PL práškového cukru, 80 g rozpustenej Hery, 375 ml mlieka, 1/2 balíčka vanilínového cukru, 1/2 ČL soli, 1 PL rumu, asi 6 jabĺk, 2 balíčky škoricového cukru
Ako na to:Droždie dáme do pohára, pridáme 1 PL práškového cukru a rozmiešame na kašičku. Pridáme do nádoby, do ktorej sme predtým dali múku, 2 PL práškového cukru, soľ, žĺtka, vanilínový cukor, mlieko, rum a rozpustenú Heru.
Vypracujeme hladké polotuhé cesto (ak je riedke, pridáme ešte múku) a necháme vykysnúť. Plech na pečenie vymastíme Herou a dáme naň polovicu cesta, ktoré sme predtým vyvaľkali. Pokryjeme aj okraje plechu.
Jablká nastrúhame a premiešame so škoricovým cukrom. Navrstvíme na cesto. Prikryjeme druhou polovicou cesta (samozrejme rozvaľkanou na veľkosť plechu) a upečieme.
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.