Parížske kocky
4 vajcia, 100 g práškového cukru, 100 g hrubej múky
Orechová plnka: 50 g kryštálového cukru, 1 dcl vody, 1 dcl rumu, 200 g orechov
Maslová plnka: 3 vajcia, 150 g kryšt.cukru, 250 g masla, 50 g čokolády na varenie, 2 lyžice vriacej čiernej kávy, 0,5 dcl rumu
Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 70 g stuženého pokrmového tuku
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a šľaháme do zhustnutia. Potom do tuhého snehu zašľaháme žĺtka a postupne zamiešame múku.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnuté cesto potrieme najprv orechovou a potom maslovou plnkou a polejeme čokoládovou polevou. Keď poleva zaschne, koláč pokrájame na koky veľké 3 x 3 cm.
Orechová plnka: Z cukru, vody a rumu uvaríme sirup. Zomleté orechy zalejeme horúcim sirupom, premiešame a necháme vychladnúť. Ak je plnka veľmi hustá, rozriedime ju prevarenou vodou.
Maslová plnka: Vajcia s cukrom vyšľaháme nad parou do peny, nádobu preložíme do studenej vody a necháme vychladnúť, pričom občas premiešame. Maslo vymiešame, pridáme postupne zmäknutú čokoládu a dobre vymiešame. Potom postupne primiešame vajcovú penu a nakoniec vriacu čiernu kávu a rum.
Čokoládová poleva: Polámanú čokoládu a posekaný tuk roztopíme nad parou a vymiešame dohladka.