Závin z hovädzieho mäsa
750 g hov. mäsa zo stehna, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice horčice, 50 g cibule, 60 g oravskej slaniny, 200 g ml. brav. mäsa, 1 vajce, 1 lyžica strúhanky, 1 strúčik cesnaku, 50 g mrkvy, 50 g petržlenu, 2 sladkokyslé uhorky, 3 lyžice oleja, worcesterská omáčka, 1 dcl bieleho vína, 40 g masla, 2 natvrdo uvarené vajcia
Ako na to:Hov. mäso opláchneme a rozrežeme na široký plát, ktorý vyklepeme, osolíme a okoreníme. Plát potrieme horčicou, posypeme sekanou cibuľou a tenkými plátkami slaniny.
Mleté brav. mäso premiešame s vajcom, strúhankou a dochutíme soľou, mletým čiernym korením a prelisovaným cesnakom. Mäsovú zmes potom navrstvíme na hovädzí plát. Naň uložíme očistenú mrkvu, petržlen a uhorky, ktoré vopred pokrájame na hranolky. Nakoniec hovädzí naplnený plát opatrne zvinieme a obviažeme bielou niťou.
Na pekáči rozpálime olej, uložíme naň mäsový závin, ktorý opečieme po všetkých stranách. Potom ho podlejeme horúcou vodou, prikryjeme a v rúre upečieme, za občasného preliatia výpekom.
Šťavu po upečení dochutíme worcesterskou omáčkou, vínom a zjemníme surovým maslom. Závin pokrájame na plátky a každý ozdobíme kolieskom vajca uvareného natvrdo.