Zapekané plnené šampióny
500g čerstvých šampiónov, 10 dkg syra na posypanie pri pečení
Plnka: 5 vajec, 1 menšiua zelenú papriku, cca 10 cm šalátovej uhorky, 1 väčšiu cibuľa, soľ, 10 dkg kuracej šunky, 10 dkg salámy Kriváň
Zálievka: 1 vajce, 16%-ná kyslú smotanu, 1 dcl oleja, mletú červenu papriku, soľ, 10 dkg údeného nastrúhaného syra (Inovec)
Hlavičky šampiňónov oddelíme od stopky a olúpeme. Poukladáme na plech "dierkou" hore. Cibuľu, papriku, uhorku a salámy nakrájame na drobno.
Pripravíme plnku: Na oleji osmažíme cibuľku. Keď je cibuľka opražená, pridáme papriku a šalátovú uhorku a salámy. Zalejeme rozšľahanými vajíčkami so soľou a troškou vody. Uvaríme z toho redšiu praženicu. Praženicou naplníme šampiňóny.
V miske si rozmiešame smotanu, vajce, olej, korenie a syr. Polejeme tým šampiňóny a dáme piecť na 220°C, asi na 20-25 min. Potom posypeme zvyškom syra a dáme ešte prudko zapiecť asi na 5-10 minút na 250°C.
Podávame s opekanými zemiakmi alebo hranolkami a tatárskou omáčkou.