Tekvicová polievka
500 g tekvice, 80 g údenej slaniny soľ, 40 g masti, 40 g hladkej múky, cukor, rasca, 2,5 dcl mlieka, ocot, kôpor
Ako na to:Tekvicu očistíme a nastrúhame. Do nádoby dáme rozpustiť nadrobno nakrájanú slaninu, pridáme osolenú postrúhanú tekvicu, podlejeme troškou vody a spolu dusíme asi 10 minút. Potom zalejeme 1 litrom vody a dusíme do mäkka.
Keď je tekvica dostatočne mäkká, pretlačíme ju cez sito. Z masti a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme troškou studenej vody, potom pridáme mlieko a povaríme. Pridáme k tekvici a všetko spolu varíme.
Hotovú polievku dochutíme soľou, octom, cukrom a doplníme nasekaným kôprom.