Šalát zo zeleného hrášku a šampiňónov
400 g čerstvého alebo mrazeného hrášku, soľ, 150 g sterilizovaných šampiňónov, 2 sladkokyslé jablká, 200 g rajčiakov, 1 cibuľa, zelená petržlenová vňať
Nálev: 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice ovocného octu, soľ, 1 lyžička práškového cukru, mleté čierne korenie
Čerstvý alebo mrazený hrášok vložíme do vriacej osolenej vody, povaríme 5 minút, scedíme, opláchneme studenou vodou a zmiešame so šampiňónmi nakrájanými na plátky, s neolúpanými jablkami nakrájanými na kocky, rajčiakmi nakrájanými na rezance a s očistenou cibuľou nakrájanou na kolieska.
Zalejeme nálevom, ktorý si pripravíme z oleja, octu, zo soli, z cukru, mletého čierneho korenia a premiešame. Nakoniec posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.