Veľkonočné pečivo
3 vajcia, 1 žĺtok, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 250 g zmäknutého masla, 350 g hladkej múky, 1 žĺtok, 1 šálka kryštálového cukru
Ako na to:Vajcia uvaríme natvrdo a olúpeme. Žĺtka prelisujeme cez jemné sito a zmiešame s preosiatym práškovým cukrom a surovým žĺtkom.
Do žĺtkovej hmoty postupne po častiach zamiešame zmäknuté maslo s vanilkovým cukrom. Naostatok pridáme preosiatu múku a vypracujeme na krehké cesto. Zabalíme ho do alobalu a na 3 hodiny odložíme do chladničky odpočinúť. Rúru vyhrejeme na 190 °C.
Cesto rozdelíme na diely veľkosti vlašského orecha a každý diel vyšúľame na dĺžku 10 cm. Obidva konce vyšúľaného cesta potrieme rozhabarkovaným žĺtkom, stlačením spojíme a sformujeme do tvaru prstenca.
Prstence potrieme žĺtkom a posypeme kryšt. cukrom, uložíme na plech a pečieme 10 až 12 minút na prostrednej priečke rúry. Upečené prstence širokým nožom vyberieme z plechu a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť.