Vyprážané rožteky
500 g zemiakov, 400 g polohrubej múky, 1 droždie, 100 ml mlieka, 2 žĺtky, 1 lyžicu kryštálového cukru, 1 lyžičku soli, olej na vyprážanie, kakao, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
Ako na to:Zemiaky uvaríme v šupke (alebo aj bez) domäkka a necháme ich vychladnúť. Potom ich ošúpeme a prelisujeme (alebo nastrúhame na mrkvovom strúhadle).
Preosiatu múku dáme do misy, v strede urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, posypeme ho cukrom, zalejeme teplým mliekom a kvások necháme vzísť (asi 15 minút).
Potom pridáme soľ, žĺtky, prelisované zemiaky a vypracujeme cesto (aby bolo polotuhé). Cesto necháme približne 20 minút kysnúť. Vykysnuté cesto premiesime a sformujeme do valca s priemerom 2-3 cm. Nakrájame ho na asi 8 cm kúsky a vytvarujeme z nich rožky, ktoré vyprážame v horúcom oleji. Vyprážame z oboch strán doružova.
Necháme ich odkvapkať na servítke. Ešte teplé rožky obalíme v pripravenej kakaovej zmesi. Hotové rožteky servírujeme s čajom alebo mliekom.