Pizza so šampiňónmi a šunkou
300 g hladká múka
1 dcl olivový olej
15 g droždie
2 dcl voda
1 ČL kryštálový cukor
soľ, mleté čierne korenie
sušený tymian, oregáno a bazalka
strúčik cesnaku
6 ks šampiňóny
100 g šunka
125 g mozzarela
100 g passata
2 ks paradajky
sterilizovaná kukurica, olivy (množstvo podľa chuti)
Múku dáme do misky a pridáme droždie rozmiešané v 2 dcl vlažnej vody a 1 ČL kryštálového cukru, troška sušeného tymianu, oregáno a bazalku. Osolíme, okoreníme, zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 10 min. Po 10 min. pridáme olivový olej, osolíme a rukou dobre vymiesime cesto, ktoré sa nebude lepiť. Misku opäť zakryjeme a necháme kysnúť 40 min.
Medzitým si pripravíme paradajkový základ. Do passaty pretlačíme cesnak a pridáme provensálske bylinky. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Po 30 min., keď už je cesto nakysnuté, rozdelíme ho na 3 – 4 časti (podľa toho, ako nám cesto vykyslo), a potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske do 0,2 mm hrubého kruhu.
Cesto prenesieme na plech a kraje zahneme do vnútra. Potrieme ho paradajkovým základom a ukladáme suroviny v tomto poradí: šunka, na kolieska nakrájané olivy, kukurica, na plátky nakrájané paradajky, na plátky nakrájané šampiňóny (suroviny pridávame podľa chuti). Nakoniec dáme natrhanú mozzarelu, trocha osolíme a okoreníme.
Pečieme na 250°C asi 10 - 15 min do zlatohneda.
Servírujeme nakrájané na trojuholníky.
Čas: 65 min.
Počet porcií: 3