Varené hovädzie mäso s vínovou omáčkou
1 kg hovädzieho mäsa, 100 g údenej slaniny, 100 g údenej šunky (surovej), 1 cibuľa, pohár bieleho vína, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, 1 šálka vývaru z mäsa alebo kostí, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžica hladkej múky
Ako na to:Mäso uvaríme vo vývare do mäkka. Vyberieme ho a necháme trocha vychladnúť. Uškvaríme slaninu, pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájanú šunku a necháme mierne zhnednúť. Potom zaprášime múkou, zalejeme vínom, pridáme rajčiakový pretlak zriedený vývarom, bobkový list, soľ, čierne korenie a všetko necháme ešte 20 minút s mäsom dusiť. Podávame s miešanou zeleninou.