Kelový prívarok
400 g kelu, vývar z kostí (alebo masox), soľ, 40 g slaniny, 80 g cibule, 20 g cibule, 20 g masti, 20 g hladkej múky, majorán, rasca, mleté čierne korenie, 1-2 strúčiky cesnaku, ocot, soľ
Ako na to:Očistený a umytý kel pokrájame, vložíme do rajnice, zalejeme vývarom, osolíme a varíme.
Na panvici rozškvaríme na drobné kocky nakrájanú slaninu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, masť, hladkú múku a pripravíme tmavšiu zápražku, do ktorej krátko pred dokončením pridáme majorán, rascu a čierne korenie.
Keď už je kel takmer mäkký, zaprášime ho pripravenou zápražkou, pridáme doň cesnak a za občasného miešania ho dovaríme, osolíme a dochutíme octom.