Pirohy zo zemiakového cesta
150 g hladkej múky, 150 g polohrubej múky, 300 g varených pretlačených zemiakov, soľ, 1 vajce, slivkový lekvár, 80 g masla, 100 g jemnej strúhanky, 40 g masla na opraženie strúhanky, 100 g práškového cukru
Ako na to:Hladkú múku rozmiešame s polohrubou, pridáme varené pretlačené zemiaky, soľ, vajce a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na múkou posypanej doske. Na polovicu rozvaľkaného cesta kladieme kôpky lekváru asi vo vzdialenosti 2 cm a druhou polovicou cesta zakryjeme. Cesto okolo lekváru popritláčame a rozkrájame radielkom.
Takto pripravené pirohy dáme do osolenej vriacej vody a zľahka zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno. Keď voda začne vrieť a pirohy vyjdú na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou, dáme do misy a hneď polejeme rozpusteným maslom.
Strúhanku opražíme na masle a posypeme ňou pirohy. Zamiešame, posypeme práškovým cukrom a hneď podávame.