Bravčové na divoko
500 g bravčové mäso zo stehna, 40 g údenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, 5-6 zrniek nového korenia, 5-6 bobúľ mletých borievok, 40 g masti, 1 väčšia cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 100 g koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva), 1 bobkový list, mäsový vývar, 1 dcl bieleho vína, 20 g hladkej múky, 2 dcl kyslej smotany, citrónová šťava, cukor, 2 lyžice brusnicového kompótu
Ako na to:Mäso odblaníme, umyjeme a prešpikujeme plátkami slaniny. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, potlčeným novým korením, mletými borievkami a na masti ho zo všetkých strán opečieme.
Pridáme nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak, očistenú, nakrájanú zeleninu, bobkový list, podlejeme vodou alebo vývarom, pridáme víno a prikryté pečieme v rúre. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a pokrájame na plátky.
Šťavu z mäsa zaprášime múkou, zalejeme smotanou a povaríme. Šťavu prepasírujeme, dochutíme citrónovou šťavou, cukrom, pridáme brusnicový kompót, vložíme pokrájané mäso. Podávame s knedľou.