Buchty s marhuľami
500 g hrubej múky, 20 g droždia, 30 g prášk. cukru, mlieko podľa potreby, soľ, 1 vajce, múka na posypanie dosky, 1 l zaváraných marhúľ, soľ, voda, 100 g orechov alebo maku, 100 g prášk. cukru, 100 g masla
Ako na to:Do preosiatej múky pridáme droždie, rozmiešané v malom množstve osladeného mlieka, soľ, vajce a toľko mlieka, aby vzniklo polotuhé cesto, ktoré vareškou dobre vypracujeme a necháme na teplom mieste prikryté nakysnúť.
Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme, pokrájame na 20 rovnakých štvorcov, do ktorých zabalíme osušené marhule.
Buchty necháme nakysnúť a varíme ich v osolenej vriacej vode asi 4-5 minút. Hotové buchty dáme na taniere, posypeme orechmi s cukrom a polejeme rozpusteným maslom.