Zapečený karfiol
2 stredne veľké karfioly, soľ, voda, 20 g masla, 30 g hrubej múky, 1 dcl mlieka, 2 vajcia, 100 g šunky, 40 g eidamského syra
Ako na to:Očistený, umytý karfiol vložíme do vriacej osolenej vody a prikrytý varíme. Mäkký karfiol z vody vyberieme a necháme odtiecť. Potom ho rozdelíme na štyri približne rovnaké kúsky a dáme na pomastený smaltovaný pekáč.
Do hrnca dáme maslo, a keď je rozpustené, pridáme múku, zamiešame, prilejeme mlieko a uvaríme na hustú kašu. Do vychladnutej kaše zamiešame soľ, žĺtka, nasekanú šunku a z bielkov ušľahaný tuhý sneh.
Pripravenú masu pomocou lyžice rozdelíme na pripravený karfiol tak, aby bol úplne pokrytý. Vrch posypeme nastrúhaným syrom a v mierne teplej rúre upečieme do ružova. Podávame s varenými zemiakmi a kompótom.