Rezancový tvarohový nákyp
300 g širokých rezancov (cestovina) alebo domácich rezancov, 10 g soli, voda, 80 g masla, 30 g strúhanky
Plnka: 250 g tvarohu, 100 g práškového cukru, 20 g hrozienok, trocha postrúhanej citrónovej kôry, 1 vajce, 1 dcl mlieka, 30 g práškového cukru
Rezance zavaríme do osolenej vody a uvaríme do mäkka. Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou, necháme odtiecť a pomastíme štvrtkou masla.
Pekáč vymastíme druhou štvrtkou masla a posypeme preosiatou strúhankou.
Pripravíme tvarohovú plnku (všetky prísady uvedené na prípravu plnky dobre vymiešame). Plnku rozdelíme na dva rovnaké diely a rezance na tri diely.
Jeden diel rezancov dáme na dno pekáča a potrieme tvarohom, potom naň dáme druhý diel rezancov a tiež ho potrieme tvarohom. Napokon na vrch dáme tretí diel rezancov, urovnáme, pokvapkáme zvyškom rozpusteného masla a pečieme v rozohriatej rúre.
Prepečený nákyp zalejeme mliekom, do ktorého sme rozšľahali vajce. Potom znova nákyp pečieme do ružova.
Upečený v pekáči pokrájame na rovnaké diely, lopatkou ich vyberáme na tanier a posypeme práškovým cukrom.