Guľky z mletého mäsa v paradajkovej omáčke
Guľky: 500 g pomletého mäsa (½ hovädzie a ½ bravčového mäsa), 2-3 vajcia, žemľu alebo rožok, soľ, korenie, majoránku, 3-4 strúčiky cesnaku, strúhanku
Omáčka: olej, 2 cibule, 2 veľké paradajkové pretlaky alebo 1 l neochutenej paradajkovej šťavy, na ochutenie kryštálový cukor, soľ, bylinkovú soľ, tekuté korenie do polievok
Mäso najemno zomeľte alebo použite kúpené mleté mäso. Osoľte, okoreňte a pridajte 2-3 vajíčka. Potom pridajte majoránku, namočený a vyžmýkaný rožok alebo žemľu, prelisovaný cesnak, jemnú strúhanku a dobre rukou premiešajte.
Vyformujte guľky strednej veľkosti. V hrnci rozohrejte olej, speňte na ňom 2-3 cibule, naukladajte guľky a sprudka osmahnite. Neskôr zalejte vodou, osoľte, okoreňte a nechajte ich dusiť.
Keď sú guľky mäkké a uvarené, pridajte paradajkový pretlak. Znovu dochuťte, osoľte, okoreňte a nechajte variť. Ak máte hustý pretlak, pridajte vodu, a ak chcete viac omáčky, pridajte viac vody a úmerne množstvu opäť dochuťte.
Na záver priddajte kryštálový cukor asi 3-4 PL.
Podávame s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.