Grilované hovädzie špízy so štipľavou omáčkou
500 g mletého hovädzieho mäsa, 1 vajce, 1 najemno nakrájaná cibuľa, jemne nakrájané bylinky podľa chuti, soľ a čerstvo namleté čierne korenie, 4-6 pozdĺžne rozkrojených stredne veľkých sladkých paprík
Omáčka: 1-2 lyžice olivového oleja, 1 najemno nakrájaná cibuľa, 2 pokrájané strúčiky cesnaku, 1 nakrájaná červená čili paprička, 1 lyžička údenej papriky, 400 g konzervovaných krájaných paradajok, 125 ml kuracieho vývaru, morská soľ a čerstvo namleté čierne korenie, lístky čerstvého koriandra, pečené alebo varené zemiaky ako príloha
V mise premiešajte mäso s vajcom, cibuľou a bylinkami. Osoľte, okoreňte a nechajte asi hodinu uležať v chlade.
Navlhčenými rukami tvorte z mäsovej zmesi šišky veľké asi ako klobásky. Napichnite ich na namočené bambusové alebo obyčajné špajdle. To isté urobte s paprikou. Papriku grilujte, až kým sa neobjavia tmavé pľuzgieriky.
Mäso grilujte dozlata, ale dajte pozor, aby ste ho nevysušili.
Omáčka: Cibuľu nechajte zmäknúť v olivovom oleji, vmiešajte cesnak, čili a papriku, pridajte paradajky a vývar. To všetko asi 15 minút varte do zhustnutia. Omáčku ochuťte a okoreňte.
Na tanier naukladajte mäsové a paprikové špízy, prilejte omáčku a posypte koriandrom. Podávajte so zemiakmi.