Zemiaková polievka

Potrebujeme:

600 g zemiakov, 250 g údeného mäsa alebo šunky, olej na vymastenie misky a pokvapkanie, 2 vajcia, 1,5 l silného mäsového alebo zeleninového vývaru, soľ, mleté čierne korenie a majorán na dochutenie, bylinky (ligurček)

Ako na to:

Zemiaky krátko povaríme v šupke a olúpeme. Väčšinu zemiakov pokrájame na plátky.
Misku na zapekanie alebo jamky vo forme na muffiny vymastíme, prípadne vystelieme papierom na pečenie. Striedavo vrstvíme plátky zemiakov a na tenko pokrájané mäso alebo šunku, zakončíme zemiakmi. Zalejeme trochou vývaru s rozšľahanými vajcami, pokvapkáme olejom a necháme v rúre predhriatej na 180°C asi 15 minút zapiecť, až zemiakové bábovky zozlátnu a spevnejú.
Medzitým uvedieme do varu vývar, vsypeme zvyšné, nahrubo nastrúhané, nakrájané alebo podrvné zemiaky a asi 15 minút povaríme. Osolíme, okoreníme a pridáme dosť majoránu.
Na bábovky s bylinkou na tanieri či v miske nalejeme horúcu polievku a ihneď podávame.

20.07.2014

Podobné recepty