Kačica na lesnícky spôsob
1 kačica, soľ, 1 lyžica mletého zázvoru, celé čierne korenie, 1 cibuľa, jalovec, voda, 30 g sušených húb, 1 dcl bieleho vína, 1 lyžička hladkej múky, 2 dcl smotany
Ako na to:Očistenú kačicu osolíme dnu aj na povrchu, okoreníme zázvorom, nahrubo potlčeným čiernym korením, dáme ju do pekáča, pridáme nakrájanú cibuľu, niekoľko zrniek jalovca, podlejeme vodou a za občasného polievania vypečenou šťavou opečieme do mäkka.
V priebehu pečenia podľa potreby podlievame malým množstvom teplej vody. Keď kačica začne mäknúť, pridáme umyté huby a víno.
Upečenú kačicu vyberieme, šťavu zaprášime múkou, zalejeme smotanou, rozmiešame a povaríme. Pečenú kačicu rozporcujeme a podávame s nescedenou šťavou, varenými zemiakmi a brusnicovým kompótom.