Lentilkové šarlotky
pre 4 osoby:
1 vrecúško mletej želatíny
100 ml vody
28 cukrárskych piškót
50 ml šťavy z jahodového kompótu alebo pretlačených jahôd
100 g jahôd
300 g tučného tvarohu alebo mascarpone
200 ml smotany na šľahanie
na ozdobu:
4 lyžice šľahačky
balenie lentiliek
stuha
Želatínu zalejte vodou a nechajte ju 10 minút napučať. Potom prilejte šťavu a vo vodnom kúpeli zmes rozpustite. Okrúhle formičky vyložte fóliou a po obvode postavte cukrárske piškóty, ktoré predtým z jednej strany zarovnáte. Touto stranou ich postavte k podložke. Piškóty obviažte dookola stuhou.
Jahody rozmiešajte s cukrom a vyšľahajte do tvarohu alebo mascarpone. Keď chladnúca želatína začne želírovať, vmiešajte k nej tvarohovú hmotu a šľahačku a všetko dôkladne premiešajte. Hmotou naplňte formičky a v chladničke ich nechajte tuhnúť aspoň 3 hodiny. Potom šarlotky opatrne vyberte z foriem a rozdeľte na tanieriky. Vršky ozdobte pusinkami šľahačky a lentilkami.