Domáca marhuľová zmrzlina
300 g čerstvé marhule
1 ks celé vajce
1 ks žĺtok
100 g práškový cukor
250 ml smotana na šľahanie 33%
1 dcl mlieko
Marhule vykôstkujeme a dobre ich rozmixujeme ponorným mixérom.
Žĺtok a celé vajce vyšľaháme s cukrom dopenista. Potom pridáme mlieko a opäť vyšľaháme dopenista. Misku postavíme nad hrniec s vriacou vodou a šľaháme do zhustnutia (cca 10 min.). Potom misku postavíme do 2. misky so studenou vodou a miešame do vychladnutia (cca 3 min.).
Do vychladnutej zmesi primiešame rozmixované marhule a dotuha vyšľahanú šľahačku. Ak je zmrzlina málo sladká, pridáme ešte cukor.
Misku dáme do mrazničky a každých 30 min. premiešame. Po štyroch hodinách zmrzlinu preložíme do uzatvárateľnej misky.
Čas prípravy: 25 min. + 4 hod