Jahodová torta s mascarpone
2 vajcia
2 PL polohrubej múky
2 PL práškového cukru
2 PL kvalitného kakaa
1 prášok do pečiva
250 g mascarpone
20 g želatíny (plátkovej alebo potravinárskej)
250 ml šľahačky 33%
100 g cukru (+ podľa chuti)
500 g čerstvé jahody
jahodový džem
Bielka oddelíme od žĺtok. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a za stáleho mixovania postupne do snehu pridávame žĺtka, múku, prášok do pečiva, cukor a kakao.
Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej misy. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180°C asi 10 – 12 min. (či je cesto upečené, zistíme pomocou zapichnutia špáradla do stredu cesta. Ak sa cesto neprilepí, je hotové.)
V miske si rozmiešame mascarpone, do tuha vyšľahanú šľahačku, cukor, podľa návodu rozpustenú želatinu (podľa druhu) a rozmixované jahody (150 g), ktoré prepasírujeme do krému (krém by mal zostať ružový). Ak je málo sladký, dosladíme podľa chuti.
Upečené cesto natrieme tenkou vrstvou jahodového džemu. Krém vylejeme na cesto a na vrch poukladáme na štvrtky nakrájané zvyšné jahody. Koláč dáme stuhnúť do chladu na 12 hodín a servírujeme.
Čas prípravy : 40 min. + 12 hod tuhnutia
Počet porcií: 6 - 8