Zelenina v aspiku (na chlebíčky)
1 "moravanka" aj s nálevom, 1 majonéza, 5 vajec uvarených natvrdo, 2 dcl vody, 4 dkg želatiny, 1 malá cibuľa, 1 bujón, 30 dkg tvrdého syra alebo diétnej salámy alebo šampiňónov
forma srnčí chrbát alebo malé pudingové formičky
Všetky ingrediencie nakrájame nadrobno (ak použijete šampiňóny, môžete dať aj celé, ale pozor, potom vyplávajú na povrch). Želatinu namočíme do pripravenej vody (2 dcl). Všetko okrem želatiny dáme do hrnca a povaríme 15 min (stačí nechať chvíľu prevrieť). Pridáme želatinu a nalejeme do formy a formičiek.
Z jednej dávky vyjde jeden plný srnčí chrbát + ja nalievam ešte do asi 3 - 4 malých pohárov. Necháme poriadne stuhnúť v chladničke. Potom vyklopíme z formy, nakrájame na asi pol centimetrové plátky (keď použijete tvrdý syr, musíte krájať hrubšie) a použijeme na chlebíčky alebo misu. Vyklopenú zmes z formičiek ozdobíme zeleninou a podávame s chlebom alebo rožkom.