Zapekané niťovky s pórom a syrovo - smotanovou omáčkou
1 kg póru, 80 g masla, 60 g pšeničnej múky, ½ l smotany na šľahanie, ¼ l mlieka, 400 g strúhaného syra goudy, voda, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, soľ
Ako na to:Pór očistite, po dĺžke rozpoľte, dôkladne umyte, nechajte odkvapkať a pokrájajte na jemné rezančeky (tmavozelené časti odstráňte).
V hrnci nechajte zovrieť vodu, pridajte soľ, rezančeky póru v nej 2 min. blanšírujte. Potom ich zlejte (z vody odložte 250 ml), schlaďte ich pod studenou vodou a nechajte odkvapkať.
V hrnci nechajte zovrieť vodu, osoľte ju, pridajte cestoviny a varte ich na miernom plameni podľa návodu. Hotové cestoviny zlejte do sita a opláchnite horúcou vodou a nechajte odkvapkať.
V hrnci rozpustite maslo, pridajte múku a za stáleho miešania pripravte svetložltú zápražku. Postupne do nej prilejte smotanu, vodu z póru, mlieko a všetko vymiešajte metličkou na šľahanie. Dbajte o to, aby sa vám nevytvorili hrudky. Za stáleho miešania varte asi 2 min., pridajte syr a nechajte ho roztopiť. Osoľte a ochuťte mletým čiernym korením a muškátovým orieškom.
Niťovky premiešajte s rezančekmi póru a vložte do vymastenej zapekacej misy. Všetko zalejte syrovo-smotanovou omáčkou, vložte do rúry vyhriatej na 240 °C a zapekajte.