Makový nákyp s jablkami

Potrebujeme:

100 g masla, 150 g práškového cukru, citrónová kôra, 3 vajcia, 4-5 starších rožkov, mlieko, pomletý mak – aspoň 150-200 g, 3 jablká
Na ozdobu: práškový cukor, šľahačkový špric

Ako na to:

Do väčšej misy dajte zmäknuté maslo, prisypte práškový cukor, citrónovú kôru (podľa chuti), žĺtka a dobre šľahačom vymiešajte do peny. Zatiaľ si nakrájajte staršie rožky, zalejte ich mliekom a nechajte nabobtnať.
"Napité" rožky dajte do žĺtkovej zmesi a premiešajte varechou. Pridajte mletý mak a opäť dobre premiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, pridajte ho do misy, pomaly a jemne vmiešajte do makovej zmesi a na záver pridajte jablká nakrájané na plátky. Jemne premiešajte, aby ste jablká nepolámali a dajte do pekáča. Použite tortovú formu s odnímateľným okrajom alebo formu na biskupský chlebíček
Nákyp pečte asi 3/4 hodinky, potom ho nechajte vychladnúť, vyklopte ho na misu alebo snímte odnímateľný okraj, pocukrujte a krájajte.

21.08.2008

Podobné recepty