Pstruh s mandľovými lupienkami
2 pstruhy, hladká múka na obalenie, 60 g masla, 4 PL mandľových lupienkov, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL petržlenovej vňaťe, soľ, mleté čierne korenie
Ako na to:Pstruhov poriadne umyjeme zvonka aj zvnútra pokiaľ sa dá, osušíme ich papierovými utierkami a odrežeme im plutvy. Hlavu a chvost necháme, aby sa nám potom na tanieri dobre oddelila celá kosť.
Ryby z oboch strán, aj zvnútra dobre osolíme a obalíme ich v hladkej múke. Na panvici zohrejeme polovicu masla, tj 30 g.
Pstruhov na masle opekáme 4-5 minút z každej strany, nie veľmi prudko, aby sa nepripálili. Čas závisí od veľkosti pstruhov. Až sa opečú aj z druhej strany, vyberieme ich na predhriaty tanier a prikryjeme, aby nevychladli.
Druhú polovicu masla, čo nám zostala (30 g) dáme na panvicu rozohriať a pridáme naň mandľové lupienky a popražíme ich do zlatohneda. Pridáme citrónovú šťavu, nadrobno posekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne mleté korenie. Všetko premešame a necháme chvíľu prehriať.
Pstruhov preložíme na taniere a prelejeme ich "omáčkou" s mandľovými lupienkami. Ako prílohu odporúčame zemiaky na akýkoľvek spôsob a zeleninu, resp. šalát.