Strúhaný tvarohový koláč
Cesto: 1 žĺtok, 150 g práškového cukru, 250 g Hery, 400 g hladkej múky, 1 bal. vanilínového cukru, 2 PL kakaa, 1/2 balíčka prášku do pečiva, tuk na vymastenie plechu
Plnka: 750 g tvarohu, 1 bal. vanilínového cukru, 250 g práškového cukru, 1 PL solamylu, 4 vajcia, 4 PL vody
Žĺtok, práškový aj vanilínový cukor zmiešame s herou, múkou, práškom do pečiva a kakaom. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré odložíme približne na hodinu do chladničky.
Tvaroh, žĺtka, solamyl a obidva druhy cukru vymiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a na záver zašlaháme 4 lyžice vody. Sneh potom opatrne zmiešame s tvarohovou zmesou.
Plech na pečenie vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou alebo ho vystelieme papierom na pečenie. Nastrúhame naň 3/4 cesta. Na cesto navrstvíme plnku, na ktorú rovnomerne nastrúhame zvyšnú 1/4 kakaového cesta. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút.
Elektrická rúra: 175°C, teplovzdušná rúra: 155°C, plynová rúra: stupeň 3 až 4.