Vianočná štóla
1 kg hladkej múky, 1 lyžička soli, 50 g droždia, 150 g práškového cukru, 300 g kandizovaného ovocia, 500 g hrozienok deň vopred namočených v rume, 100 g olúpaných pokrájaných mandlí, 3 dcl mlieka, 250 g masla, postrúhaná kôra z dvoch citrónov, 1/2 dcl rumu do cesta, maslo na natieranie
Ako na to:Múku zmiešame so soľou. Pridáme rozmrvené droždie, práškový cukor, vlažné mlieko, roztopené maslo a za stáleho miešania pridávame kandizované ovocie, hrozienka, mandle, citrónovú kôru a rum. Vymiesime hladké tuhšie cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.
Cesto na pomúčenej doske vytvarujeme do tvaru valca, po dĺžke polovicu rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a preložíme hrubšou časťou cesta. Uložíme na vymastený plech a necháme 15 minút kysnúť.
Štólu natrieme roztopeným maslom a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Po 20 min štólu natrieme maslom a dopečieme. Upečenú štólu znova natrieme roztopeným maslom a nahrubo posypeme práškovým cukrom.