Vianočné mäkké medovníky s hrozienkami
Cesto:
320 g hladkej múky
200 g kryštálového cukru
70 g medu
2 vajcia
2 ČL mletej škorice
1/2 PL sódy bikarbóny
120 g vlašských orechov
100 g sušených hrozienok
Ostatné:
vlašské orechy na ozdobu
1 vajce ( na potieranie)
slivkový lekvár
Vajcia, med a cukor si vyšľaháme do peny. Pridáme múku, mletú škoricu, nasekané (nie namleté) vlašské orechy, hrozienka (hrozienka 10 min namáčame vo vlažnej vode, potom vodu scedíme a hrozienka necháme odkvapkať) a sódu bikarbónu.
Všetko spolu dobre premiešame a vymiesime tuhé, hladké cesto, ktoré sa nelepí. Tento pracovný postup zaručí to, že medovníky budú mäkké a dajú sa jesť hneď na druhý deň. Keď máme cesto vymiesené, dáme ho na 1 hod. odpočinúť do chladničky, a potom ho vyvaľkáme do hrúbky asi 0,5 cm.
Pomocou formičky vykrajujeme okrúhle medovníky, ktoré dávame na plech vystlaný papierom na pečenie a potierame rozšľahaným vajcom. Na vrch dáme 1/3 ČL slivkového lekváru a kúsok vlašského orechu. Takto pripravené medovníky pečieme v rozohriatej rúre na 200°C asi 5 min. resp. do zlatohneda (čas závisí od typu rúry). Medovníky skladujeme v krabici, najlepšie pri teplote 10 - 15°C (v špajzi).
Čas: 70 min. + 1 hod. na odpočinok