Kalerábová mliečna polievka s haluškami
1 ks stredný kaleráb
2 ks mrkvy
1 ks vajce
1 ks cibuľa
4 PL detskej krupice
1 a 1/2 PL hladkej múky
4 dcl mlieka
3 PL nakrájanej pažítky
soľ, mleté čierne korenie
8 bobúľ celého čierneho korenia
5 bobúľ nového korenia
3 ks bobkového listu
olivový olej
Očistený kaleráb a mrkvu nastrúhame nahrubo. Cibuľu nakrájame najemno a restujeme ju dosklovita na troche olivového oleja. Následne pridáme nastrúhanú mrkvu a kaleráb, ktorý krátko restujeme.
Zalejeme 2 L vody, trocha osolíme a pridáme čajové sitko s celým čiernym korením, novým korením a bobkovým listom. Polievku privedieme k varu, a potom ju pomalým tiahnutím varíme asi 20 min., resp. kým zelenina nebude mäkká. Nakoniec polievku dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Zahustíme ju zátrepkou -1 a 1/2 PL múky rozmiešame v 4 dcl mlieka.
Medzitým si v miske zmiešame na tuhšie cesto vajce, detskú krupicu a pažítku. Dochutíme soľou. Pomocou polievkovej lyžice vytvárame halušky, ktoré dáme do polievky a 5 min. povaríme.
Čas: 45 min.