Zapekané cestoviny s bambusovými výhonkami
½ kg cestovín, konzervované bambusové výhonky – plátky, kyslá smotana, 100 ml mlieka, syr (eidam alebo parmezán), 3 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, sójová omáčka, olivový olej, kúsok masla, 2 ČL sójovej omáčky, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Cestoviny uvarte podľa návodu. Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte odkvapkané bambusové výhonky. Tie pražte asi 3 min. a pridajte sójovú omáčku, dochuťte soľou a korením. Výhonky duste do polomäkka.
V nádobe rozmiešame ručným šľahačom kyslú smotanu, mlieko a pretlačený cesnak.
Rúru predhrejte na 250 °C, minimálne 15 min. pred zapekaním. Do zapekacej misky vysypte ½ uvarených cestovín, na ne vysypte zmes bambusových výhonkov a zalejete smotanou s mliekom a cesnakom. Prikryte zvyškom cestovín a posypte strúhaným syrom, dozdobte petržlenovou vňaťou. Zapekajte cca 20 min.
TIP: Bambusové výhonky môžete nahradiť opraženou cuketou, baklažánom alebo špenátom. Ostatný postup zostáva rovnaký.