pečené buchty s lekvárom
1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček polohrubej múky, 1 žĺtok, 1 PL cukru, 2 lyžice oleja, 20 g droždia, 2 dcl mlieka, soľ
Ako na to:V mlieku s cukrom roztopíme droždie a urobíme si kvások. Múku pomiešame so štipkou soli, pridáme žĺtok, tuk a pripravený kvások. Vypracujeme hladké lesklé cesto, ktoré prikryjeme obrúskom a necháme nakysnúť.
Z nakysnutého cesta vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme lekvárom a zvinieme do malej buchtičky. Ukladáme ich na vymastený plech. Poobtierame olejom, aby sa po upečení ľahko oddelili od seba. Pred pečením necháme nakysnúť. Pečieme ich do zlatohneda, a kým sa neoddeľujú od bokov nádoby, v ktorej sa piekli.